Pääministeri Sanna Marin totesi 5.10. MTV uutisten nettikolumnissa seuraavaa: ”Kohtuullisuuden ja yhteiskuntavastuun vaatimus syvän kriisin keskellä ei ole kohtuutonta.” Erittäin hienosti lausuttu, kannatetaan. Moni on kokenut pääministerin sanomiset yrittäjiä halventaviksi ja vastakkainasettelun lietsomiseksi. En epäile tätä kokemusta lainkaan, se on varmasti ihan aito.
Iltapäivälehtien kolumnistit kirjoittavat kilpaa taloutta ymmärtämättömästä pääministeristä ja sosiaalinen media pursuaa pääministeriä haukkuvia kommentteja. Saahan sitä kirjoittaa, ei se ole kielletty. Mietin vaan, että kukahan sitä vastakkainasettelua oikein kylvää? Hallitus vai oppositio?
Edelliset maan hallitukset vuosina 2003-2019 ovat olleet porvari johtoisia. Olemme tottuneet siihen, että yrittäjiin ei ole kohdistunut minkäänlaista kritiikkiä tai edes poikkipuolikasta pahaa sanaa hallituksen taholta. Nyt on pitkästä aikaa selkeästi vasemmisto johtoinen hallitus ja keskustelu on erilaista. Ei tämä sen kummempaa ole. Ajatus, että demarit olisivat yrittäjävastaisia, on harhaa. Demarit kannattavat julkisia palveluita, joita yrittäjät täydentävät. Pien- ja keskisuuret yritykset luovat vankan taloudellisen pohjan maallemme ja ovat merkittävä työllistäjä, se on ihan selvä.
Kun Sipilän hallitus teki kiky-sopimuksen, jossa kyykytettiin työttömiä ja duunareita oikein huolella, oli minulla varmasti samanlaisia tunteita kuin nyt yrittäjillä nykyistä hallitusta kohtaan. Sillä erotuksella vaan, että nykyinen hallitus on hoitanut asioita yrittäjille edulliseen suuntaan mm. merkittävän suurilla yritystuilla ja samaan aikaan pyrkinyt pitämään huolta työttömistä ja duunareista. Toisin sanoen, hallitus pyrkii toimimaan kaikkien hyväksi. Kohtuullisuuden ja yhteiskuntavastuun vaatiminen on hyväksyttävää ja se koskee meitä ihan jokaista.

Jussi Maasola