Vuosikymmenten ajan vaalikampanjointi noudatti tuttua kuviota – katutapahtumia, kokouksia kirjastoissa, kahviloissa ja työväentaloissa, lehti-ilmoituksia ja lentolehtisten jakelua. Vasta 1990- luvun loppupuolella alkoi muutostuuli puhaltaa, kun ensin sähköpostin ja sen jälkeen internetin käyttö yleistyi. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kehityksen vauhti on vain kiihtynyt. Nyt koronapandemian myötä ollaan ääritilanteessa, jossa kommunikointi kasvokkain äänestäjien kanssa on miltei mahdoton ja puolueet pitkälti sähköisten ratkaisujen varassa. Miten ehdokas pystyy kustannustehokkaasti rakentamaan näkyvyyttä ja saada vaaliviestinsä perille?
Sosiaalinen media eri muodoissaan tarjoaa tietysti monenlaisia mahdollisuuksia. Valtaosa meistä käyttää sähköpostia päivittäin. Sellaiset alustat kun Facebook, Instagram, YouTube, Twitter ja LinkedIn nauttivat suuresta suosiosta ja saavuttavat yhdessä ja erikseen – ainakin teoriassa – suuren joukon ihmisiä. Aivan toinen kysymys kuitenkin on, kuinka hyvin ehdokas pystyy erottumaan massasta ja keräämään huomiota. Vuosien mittaan menestymisen vaatimukset ovat nousseet: nykyään perinteisen tekstipostauksen kaveriksi on yleensä pakko lisätä näyttävä kuva tai videopätkä. Vaikka on helppoa tykätä ja kirjoittaa kommentteja, yksi viestinnän tärkeä ulottuvuus edelleen puuttuu, aito välitön interaktiivisuus.
Juuri tästä syystä maailman suurimmat some-alustat – Facebook ja YouTube – halusivat kehittää ja nykyään suosivat livestriimejä. Livestriimaus sinänsä ei ole kovin uusi juttu; ilmiönä se on melkein 30 vuotta vanha. Kamerapuhelinten kehittyminen ja somealustojen helppo livestriimi-integrointi ovat nostaneet livestriimauksen suosiota räjähdysmäisesti. Toiminta, joka aikaisemmin on vaatinut kalliiden vehkeiden hankintaa ja melkoista teknistä osaamista on nyt lastenleikki – tai ainakin melkein.
Koronapandemian seurauksena etätyöstä on tullut uusi normaali. Tämän johdosta webkameroiden ja videoneuvottelusovellusten kysyntä on välillä ylittänyt tarjonnan. Myös laadukkaimpia ratkaisuja etsitään jatkuvasti. Some-livestriimaus omalla puhelimella on helppoa, mutta osaamattoman käsissä ei välttämättä kovin laadukasta. Läppärillä livestriimi onnistuu kohtuullisesti, mutta monesti vanhasta koneesta loppuu puhti. Tästä syystä vuonna 2020 tuotiin markkinoille erilaisia selainpohjaisia ratkaisuja, jotka sallivat sekä videoneuvotteluja että livestriimausta eri alustoihin.
Amerikkalaisen Streamlabsin Melon-app on ollut Jyväskylän demareitten kokeilukäytössä tammikuusta lähtien. Kokemukset ovat olleet positiivisia ja ViVa! (virtuaalinen vaalikahvila) -livestriimejä lähetetään jälleen tauon jälkeen Facebookiin vapusta lähtien yleensä tiistaisin ja perjantaisin kello 18. Kahvilan isäntinä toimivat Tony Melville ja Emma Pesonen. Ruudussa voi olla yhtaikaa kuusi henkilöä. Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää välittömästi keskustelukentän kautta. Kannattaa seurata, tämä on kampanjoinnin uusi suunta!